Isnin, 17 Mei 2010

ikan pari pon period????

seawal 7.00 pagi dikejutkan oleh ibu terchenta untuk teman pergi pasar...
haih!!!(-_-")
serius mate masih kelat-kelat ubi...
x pe lah demi yang terchenta....gagah jugak melangkah walau tilam,selimut dan bantal seakan tidak mahu melepaskan daku pergi (T_T)
cuci muka...tanpar-tanpar sikit...gosok gigi...ok pergi bersiap...jangan tanya pasal mandi :P
naik kereta...sambung tidur zzzzz....okeh sampai di pasar:

emak:ema hari ini nak mak masak lauk ape???
ema nekmah:ema nak makan asam pedas(buat muka mengharap)
emak:asam pedas lagi??dua hari lepas baru mak masak
ema nekmah: (buat muke kesian (@_@) )
emak: okeh lah...nak masak asam pedas ape???
ema nekmah:ikan tuh(sambil tunjuk jari...sebab x tahu name)
emak: nak ikan duri??
ema nekmah: (anguk...walau sebenar x tahu name ikan tuh)
emak pon pilih lah ikan ...then suruh pakcik ikan tu potong kecik-kecik....

tiba-tiba datang seorang makcik dengan ramahnya

makcik:nak masak asam pedas hari ni???(mungkin terdengar perbualan kami)
emak: a' ah anak dara ni nak makan...
makcik
: owh..ikan pari kalau masak asam pedas pon sedap jugak :)
emak: sedap jugak tapi takut ikannya hancing..
makcik:tu lah kalau hancing x sedap..
ema nekmah: ikan pari hancing???kenape??? die kencing ke mak??
makcik: x lah...ikan pari tu datang bulan..
ema nekmah:datang bulan???eh ikan pon period??
emak: yer lah lagipon ikan ari baranak...
ema nekmah
:yer ker???dulu cikgu x ajar pon...ikan paus ema tahu lah~~
makcik:betol ikan pari beranak dan datang bulan....kalau time datang bulan tu lah bau die hancing...
emak: lagi pon ikan pari ade mitos tersendiri yang kononnye dia kene sumpahan dari seorang perempuan tapi mak pon x tahu betol atau x....
ema nekmah: kire betollah ikan pari ni period??
emak:betollah...kot....

dalam hati ema masih bertanya betol ker ikan pari period????habis tu x pakai tuala wanita ker???ikan pari kene sengugut x??
hahahhahah
kalau lah betol...alamak ai umor otw nk 20 tahun baru ema tahu???kesian!!!
hahahaha
habis kalau x betol???
tapi x kan mak tipu pulak..ker mak pon dengar cerita orang???
entah lah ema pon x tahu korang pikir lah sendiri ok!!



*motif gambar: nk naik kapak cari ikan pari..then tanye die betol ker khabar angin tu??? :P

4 comments:

Tanpa Nama berkata...

kapak kew kapal??

Tanpa Nama berkata...

Wow, this artіcle is goοd, my sister is analyzing theѕe kinds of things, thus
Ӏ am gоіng to inform her.

My ωeblog - herbal highs and salts

amila daud berkata...

Ikan pari adalah satu spesis dari pada ikan jerung. Maka ikan ini bukan mamalia dan ia tidak melhirkan anak. Ikan ini akan menyimpan telur di dalam perut sehigga telurnya menetas. Jadi ikan pari tak mungkin datang period.

amila daud berkata...

Bau hancing ini adalah hasil dari bahan amonia yang beralkali. Sekiranya ikan pari itu masih lagi segar maka kuranglah bau amonia ini. Bau amonia lebih kuat pada ikan pari yang lama. Maka kalau nak beli ikan pari cium baunya dulu. Amonia yang dikeluarkan oleh ikan pari kerana seperti spesis jerung yang lain, fungsi buah pinggang untuk membersihkan urea dalam badan ikan pari tidak berfungsi baik, ini normal bagi semua jenis spesis jerung. Menghilangkan bau amonia yang alkali ini boleh dinuetralkan dengan bahan asid seperti air perahan limau, lemon, cuka atau pun asam jawa. Inilah sebab kita perlu gunakan asam jawa dan sedikit garam untuk peramkan ketulan ikan pari selama 20 minit sebelum masak dan bersihkan dengan membilas air bersih. Ikan air tawar juga perlu dinuetralkan dengan cara ini untuk menghindarkan bau hancing amonia.

Catat Ulasan

ulangan

sy x tahu kenape blog saya macam ni...kesulitan amat dikesali..kalau ade sape tahu macam mane nk buat tiada ulangan terjadi sila tinggal kan comment anda (^_^) miahahah

Isnin, 17 Mei 2010

ikan pari pon period????

Dicatat oleh ema nekmah (nornekmah abu bakar) di 2:41 PG
seawal 7.00 pagi dikejutkan oleh ibu terchenta untuk teman pergi pasar...
haih!!!(-_-")
serius mate masih kelat-kelat ubi...
x pe lah demi yang terchenta....gagah jugak melangkah walau tilam,selimut dan bantal seakan tidak mahu melepaskan daku pergi (T_T)
cuci muka...tanpar-tanpar sikit...gosok gigi...ok pergi bersiap...jangan tanya pasal mandi :P
naik kereta...sambung tidur zzzzz....okeh sampai di pasar:

emak:ema hari ini nak mak masak lauk ape???
ema nekmah:ema nak makan asam pedas(buat muka mengharap)
emak:asam pedas lagi??dua hari lepas baru mak masak
ema nekmah: (buat muke kesian (@_@) )
emak: okeh lah...nak masak asam pedas ape???
ema nekmah:ikan tuh(sambil tunjuk jari...sebab x tahu name)
emak: nak ikan duri??
ema nekmah: (anguk...walau sebenar x tahu name ikan tuh)
emak pon pilih lah ikan ...then suruh pakcik ikan tu potong kecik-kecik....

tiba-tiba datang seorang makcik dengan ramahnya

makcik:nak masak asam pedas hari ni???(mungkin terdengar perbualan kami)
emak: a' ah anak dara ni nak makan...
makcik
: owh..ikan pari kalau masak asam pedas pon sedap jugak :)
emak: sedap jugak tapi takut ikannya hancing..
makcik:tu lah kalau hancing x sedap..
ema nekmah: ikan pari hancing???kenape??? die kencing ke mak??
makcik: x lah...ikan pari tu datang bulan..
ema nekmah:datang bulan???eh ikan pon period??
emak: yer lah lagipon ikan ari baranak...
ema nekmah
:yer ker???dulu cikgu x ajar pon...ikan paus ema tahu lah~~
makcik:betol ikan pari beranak dan datang bulan....kalau time datang bulan tu lah bau die hancing...
emak: lagi pon ikan pari ade mitos tersendiri yang kononnye dia kene sumpahan dari seorang perempuan tapi mak pon x tahu betol atau x....
ema nekmah: kire betollah ikan pari ni period??
emak:betollah...kot....

dalam hati ema masih bertanya betol ker ikan pari period????habis tu x pakai tuala wanita ker???ikan pari kene sengugut x??
hahahhahah
kalau lah betol...alamak ai umor otw nk 20 tahun baru ema tahu???kesian!!!
hahahaha
habis kalau x betol???
tapi x kan mak tipu pulak..ker mak pon dengar cerita orang???
entah lah ema pon x tahu korang pikir lah sendiri ok!!



*motif gambar: nk naik kapak cari ikan pari..then tanye die betol ker khabar angin tu??? :P

4 ulasan on "ikan pari pon period????"

Tanpa Nama berkata...

kapak kew kapal??

Tanpa Nama berkata...

Wow, this artіcle is goοd, my sister is analyzing theѕe kinds of things, thus
Ӏ am gоіng to inform her.

My ωeblog - herbal highs and salts

amila daud on 21 Jun 2014 12:24 PG berkata...

Ikan pari adalah satu spesis dari pada ikan jerung. Maka ikan ini bukan mamalia dan ia tidak melhirkan anak. Ikan ini akan menyimpan telur di dalam perut sehigga telurnya menetas. Jadi ikan pari tak mungkin datang period.

amila daud on 21 Jun 2014 12:36 PG berkata...

Bau hancing ini adalah hasil dari bahan amonia yang beralkali. Sekiranya ikan pari itu masih lagi segar maka kuranglah bau amonia ini. Bau amonia lebih kuat pada ikan pari yang lama. Maka kalau nak beli ikan pari cium baunya dulu. Amonia yang dikeluarkan oleh ikan pari kerana seperti spesis jerung yang lain, fungsi buah pinggang untuk membersihkan urea dalam badan ikan pari tidak berfungsi baik, ini normal bagi semua jenis spesis jerung. Menghilangkan bau amonia yang alkali ini boleh dinuetralkan dengan bahan asid seperti air perahan limau, lemon, cuka atau pun asam jawa. Inilah sebab kita perlu gunakan asam jawa dan sedikit garam untuk peramkan ketulan ikan pari selama 20 minit sebelum masak dan bersihkan dengan membilas air bersih. Ikan air tawar juga perlu dinuetralkan dengan cara ini untuk menghindarkan bau hancing amonia.

Catat Ulasan